lauantai 20. syyskuuta 2014

Eksogeeniset ilmiöt

Eksogeenisten ilmiöiden aiheuttamat pinnanmuodot

La Pintada 1
Rapautuminen = kivien ja kallioperän hajoamista

Eroosio = hajotetun aineksen siirtymistä (kulutus, kuljetus, kasaus)

Eroosiovoimia: painovoima, virtaava vesi, liikkuva jää, tuuli, aallokon työ
La Pintada 2
La Pintadan kylässä Guerreron osavaltiossa tapahtui 20.9.2013 suuri maanvieremä. Maan troppisella alueella oleva kylä sijaitsee vuorten juurella, jossa se on altis erilaisille eroosiovoimien aiheuttamille massaliikunnoille.  Vuorilta virtaa alas joki, joiden penkoilla maanvieremät ovat yleisiä, ja runsaiden sateiden takia vettynyt maa on helposti liikuteltavissa. Maa saattoi lisäksi olla savimaata, joka on herkkä vierimään. Suurin vaikuttava tekijä oli kuitenkin hurrikaani Manuel, joka iski vuorille ja aiheutti vieremän. Ensin eroosiovoimista vaikutti sade, joka teki maasta vetisen. Tuuli hoiti suurimman työn, ja painovoima auttoi saamaan valtavan massan rinnettä alas.
La Pintada 3

















Linkkejä uutisesta:
_______________________________________________________________________

Copper Canyon 1
Paljon käsittelemässäni Chihuahuan osavaltiossa sijaitsee Grang Canyoniakin suurempi kanjoni, Copper Canyon. Sen on muodostanut Sierra Madren länsipuolella virranneet kuusi jokea, jotka yhdistyivät Fuerte-jokeen ja laskivat Kalifornianlahteen. Joet tavallaan muodostivat monia v-laaksoja samaan paikkaan. Kanjoni on saanut nimensä sen kuparinvihreistä seinistä.


Copper Canyon 2
Eroosiovoimina on ollut virtaava vesi, joka on kuluttanut kallioperää. Veden virtausnopeus on suuri varsinkin vuoristoisilla alueilla. Ilmastoon, joka on pääosin kuiva, mutta jossa sataa ajoittain, syntyy tuloksena suhteellisen jyrkkäseinäinen kanjoni, sillä jokiuoman keskikohdassa virtaavan veden kulutus hyvin voimakasta, mutta sadevesi on ollut kuluttamassa kanjonin rinteitä valuessaan niitä alas.
Copper Canyon 3

Eroosion muotoja alueilla:

KULUTUS: 
  • La Pintadassa virtaava (sade)vesi, tuuli, fysikaalinen (lämpö)rapautuminen, kemiallinen (kasvien juurten happojen vaikutuksesta syntyvä) rapautuminen ja organogeeninen (sekä fysikaalinen että kemiallinen) rapautuminen
  • Copper Canyonissa virtaava vesi, aallokon työ, eri rapautumiset
KULJETUS JA KASAUS:
  • La Pintadassa virtaava (sade)vesi, painovoima, tuuli
  • Copper Canyonissa virtaava (sade)vesi, aallokon työ, painovoima

 Lähdeluettelo:

La Pintada 1:
Copper Canyon 1&2:
Copper Canyon 3:
Copper Canyon -teksti:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti