lauantai 20. syyskuuta 2014

Ilmasto

Meksiko kuuluu Köppenin ilmastoluokittelun mukaan useaan eri ilmastovyöhykkeeseen. Pohjoisessa vallitsee aroilmasto, vuoristoilmasto ja aavikkoilmasto. Etelämmäksi mentäessä esiintyy lähinnä sademetsä- ja savanni-ilmastoa. 

Paina tästä nähdäksesi kuvan isompana
Meksikon pinnanmuodoista pystyy aika hyvin päättelemään, miksi ilmastovyöhykkeet jakautuvat juuri tuolla tavalla.  Meksikon läpi kulkee vuorijonot, joten on selvää, että siellä vallitsee vuoristoilmasto. Aavikkoilmaston aiheuttaa kylmä merivirta ja vuorten suoja, jolloin sateita ei pääse muodostumaan alueella. Aroilmasto on Meksikolle tyypillinen ilmasto, joka kattaa suurimman osan maasta. Hepoasteiden korkeapaineet vaikuttavat myös suurilta osin alueen kuivuuteen. Kesäisin, kun Päiväntasaajan matala on Meksikon kohdalla, on savanni-ilmastolle tyypillisesti kosteaa. Jukatanin niemimaa erottaa Karibianmeren Meksikonlahdesta. Siellä on trooppinen ilmasto, sillä se sijaitsee vielä trooppisella vyöhykkeellä ja on Päiväntasaajan matalan vaikutuksen alaisena.

Minulla oli tunnilla aikaa, joten tein kaksi ilmastodiagrammia, toisen maan pohjoisosassa sijaitsevasta Chihuahuan kaupungista ja toisen eteläosassa Ciapasin osavaltiossa sijaitsevasta Tuxtla Gutièrrezin kaupungista

Sademäärän ja lämpötilan numerot ovat taulukoissa eri päin.

























Sateisimpana kuukautena aavikkoisen Chihuahuan sademäärä yltää vain puoleen Tuxtlan sademäärästä. Molemmissa kaupungeissa on selvästi havaittavissa Auringon zeniittiaseman liikkeet: on kuiva- ja sadekausi, mutta etelässä ilmiö on voimakkaampi ja vaihtelut jyrkempiä. Havaittavissa on myös Päiväntasaajan läheisyys: kuukauden keskilämpötila pysyy etelässä lähes samana koko vuoden. Pohjoisessa on viitteitä vuodenaikojen vaihtelusta. Chihuahua kuuluu aavikko-/vuoristoilmastoon ja Tuxtla savanni-/trooppiseen ilmastoon.


Smog-extra

24.8.2014
Meksiko city nimitettiin YK:n johdosta vuoden 1992 'Saastuneimmaksi kaupungiksi'. Tämä johtuu suuresta Smog-sumukerroksesta, joka leijailee pysyvästi kaupungin pääällä. Ilmansaastepilvi on ollut ongelma kaupungissa vuosikymmenten ajan, ja sen uskotaan aiheuttaneen monia ongelmia, kuten kuolemia, sairaalatapauksia, astmaa ja vanhusten sydänten rytmihäiriöitä. Meksikon hallituksen 1980-luvulla tekemien vaatimusten myötä bensan valmistuskaavaa muutettiin ympäristöystävällisemmäksi, saastuttavat tehtaat suljettiin tai siirrettiin, ja asukkaiden autonkäyttö kiellettiin yhtenä päivänä viikossa. Autonkäyttörajoitukset ovat käytössä vieläkin, ja siksi monet kaupunkilaiset pyöräilevät töihin. Viime vuosina myös Mexico cityn julkista liikennettä on laajennettu. Nykyään kaupungin ilmansaasteet vastaavat Los Angelesin tasoa. 


Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Air_pollution_in_Mexico_City
Autotie suljettuna vain kävely- ja pyöräilykäyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti