keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Merivirrat


Planetaariset tuulet ja coriolisilmiö synnyttävät merivirtaukset. Pintaosien merivirroista Meksikoon vaikuttavat länsipuolen kylmä Kalifornianvirta, sekä itäpuolen Meksikonlahden kautta koukkaava lämmin päiväntasaajanvirta.

Viileät merivirrat suuntaavat muilta alueilta kohti Päiväntasaajaa, ja ne aiheuttavat kuivaa ilmastoa. Viileä merivirta jäähdyttää ilmaa, eikä kylmä ilma voi sisältää yhtä paljon kosteutta kuin lämmin ilma, jolloin kosteus tiivistyy ja sataa pois meren päällä jo ennen mannerta.
Lämpimät virrat sen sijaan suuntaavat Päiväntasaajalta poispäin. Nollaleveyspiirin ja kääntöpiirien välillä haihtuminen on voimakasta, koska Aurinko paistaa suoraan zeniitistä. Lämmin ilma voi sisältää paljon kosteutta (=sateita), jota tuulet kuljettavat mantereille.

Merissä on myös syvänmerenvirtauksia. Kylmä ja suolainen merivirta kulkee koko Amerikan mantereen itärannikon poikki. Meksikon länsipuolella virta kumpuaa pintaan ja vaihtuu lämpimäksi pintavirtaukseksi. Ne eivät kuitenkaan vaikuta Meksikon ilmasto-oloihin.

Meksikon kohdalla se tarkoittaa sitä, että sen länsirannikko, etenkin Kalifornian niemimaa, on lämmin ja kuiva. Itärannikolla on enemmän sateita, joka varsinkin etelässä muodostuu trooppiseksi ilmastoksi Päiväntasaajan läheisyyden vuoksi. Meksikonlahden ja Pohjois-Amerikan itärannikolta saa alkunsa meitäkin lämmittävä Golfvirta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti