keskiviikko 27. elokuuta 2014

Lämpövyöhykkeet

Maailmanlaajuisista lämpövyöhykkeistä Meksiko ulottuu lämpimään (subtrooppisen) vyöhykkeeseen sekä kuumaan (trooppiseen) vyöhykkeeseen. Maa sijaitsee tropiikin valaistus- ja lämpövyöhykkeellä, jolloin se saa paljon Auringon säteilyä eli lämpöä ja valoa. Ilmastollisia tekijöitä ovat varmasti Meksikon sijainti Päiväntasaajan ja Kravun kääntöpiirin välissä, sekä Päiväntasaajan merivirran tuoma lämpö Meksikonlahden alueelle. Meren läheisyys on etu, sillä koska se varastoi lämpöä hitaasti, se myöskin vapauttaa sitä hitaasti. Merta voidaan siis pitää eräänlaisena lämpöpatterina Meksikolle. Lisäksi Meksiko sijaitsee  suuren Pohjois-Amerikan mantereen läheisyydessä, joka mm. lämmittää maata kesäisin.
Maan korkeusvaihteluiden vuoksi Meksikossa on sen lisäksi kolme lämpövyöhykettä:

kuuma vyöhyke (tierra caliente)
Kuuma vyöhyke tarkoittaa Meksikon kaikista kuumimipia alankoalueita, joita on etenkin rannikoilla.

lauhkea vyöhyke (tierra templada)
Lauhkea vyöhyke sijaitsee vuorten läheisyydessä ja ylänköalueilla.

kylmä vyöhyke (tierra fria)
Kylmä vyöhyke kattaa yli 1800m:n korkuiset ylänköalueet ja vuoret. Tälle vyöhykkeelle ominaista on suuret lämpötilaerot vuoden- tai vuorokaudenajasta riippuen.

Suurin osa Meksikosta kuuluu joko lauhkeaan tai kylmään vyöhykkeeseen sen korekeiden pinnanmuotojen vuoksi. Vain kapeimmat ranta-alueet ovat kuumalla vyöhykkeellä.


Apulähde: https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/ylakoulu/maantieto/amerikka/6vaj2/meksiko

2 kommenttia: